Blog

Cafeaua! Curiozitati si obiceiuri!

Stiati ca un kg din cea mai scumpa cafea din lume costa undeva la 500 E? Si ca se obtine din excrementele unei pisici salbatice? Dar asta nu conteaza nu? Putine lucruri din lumea asta ne inspira la fel de mult cum ne inspira dimineata o ceasca de cafea, neagra, cu spuma si delicioasa.

Sunt destui cei care beau cafeaua doar ca sa se trezeasca sau ca sa reziste peste zi dar sunt destui si cei care savureaza cu adevarat o cafea din pura placere si care dezvolta adevarate pasiuni pentru o ceasca de cafea aburinda intr-o dupa amiaza linistita alaturi de o persoana draga, departe de tumultul cotidian.

Adevaratii pasonati de cafea o beau mai mult pentru relaxare decat pentru revigorare si cum secretul unei vieti sanatoase este masura si aici ar trebui sa existe.

Prin urmare sa nu incurcam pasiunea si momentele dragute cu obsesia si dependenta. Mai precis trebuie tratata cu seriozitate ca orice alt energizant, pentru ca nu are efecte instantanee, nu ne trezeste si nici nu ia durerea de cap cu mana, mai degraba vorbim despre un efect placebo.

 

Cafeaua a fost descoperita din intamplare. Un pastor de capre din Africa le-a observat pe cornute extrem de agitate, ori de cate ori mancau fructele rosii ale unui arbore. Tot in seria de curiozitati despre cafea se inscriu ca cea mai scumpa si rara cafea din lume se numeste Kopi Luwak si se obtine din excrementele unei specii de pisica salbatica. Mai exact pisica mananca boabele unui anumit tip de arbore, care sunt supuse unui interesant proces de transformare in laboratorul digestiv al felinei. Rezultatul, prelucrat la randul lui, costa 500 de euro/kg insa anual se fabrica, prelucreaza, aduna, doar 50 de kilograme de Kopi Luwak.

Numele de "cafea" provine de la arabescul "qahwa" ce desemna la inceputul mileniului 2 o fiertura pe baza de boabe de cafea.

Arborele de cafea creste doar in regiunile subtropicale. Din cel care se cultiva la altitudini de peste 2000 de metri rezulta recolta cea mai valoroasa, cafeaua obtinuta fiind cea mai aromata si savuroasa.

Fructele arborelui de cafea se numesc "cirese" datorita culorii si formei aproximativ similare cu ale fructului mai familiar.

Dintr-un arbore de cafea tanar se obtin, dupa recoltarea fructelor, prajire si macinare, in jur de 300 -  400 gr de cafea prajita. Acum intelegem de ce plantatiile de cafea sunt vaste si munca pe ele este foarte foarte grea.

Trebuie sa retinem ca noi bem cafea Arabica, adica soiul cel mai ales din cele 4 existente. Soiul Robusta este folosit in special pentru cafeaua solubila,ness, iar celelalte doua, Liberica si Maragogype, sunt clasificate drept soiuri inferioare, lipsite de aroma si gust mediocru.

 

sursa foto : www.pinterest.com