Blog

Criterii rapide de alegere a unui vin bun cand nu suntem tocmai experti!

Exista câteva aspecte, care ar trebui luate în considerare în asocierea vin-mâncare: culoarea, acordul aromelor, densitatea (corpolenţa) şi evident, opţiunea personală care ţine cont de cele mai multe ori de obişnuinţă, de zona în care trăieşti şi de tradiţiile gastronomice ale acesteia.

Asocierea clasică, tradiţională în Franţa, este bazată pe culoare, carnea albă, de pui şi peşte, de exemplu merge cu un vin alb, carnea roşie, de vită, porc ori vânat cu un vin roşu. Vinurile rose sunt cele mai versatile, căci pot fi consumate lângă aproape orice tip de carne, de peşte, pui, porc, vită şi măruntaie, dar şi lângă brânzeturi şi deserturi nu foarte dulci.

Când masa este bogată, asocierile devin un pic mai complicate. Ca regulă generală, buchetul vinului , aromele cele mai intense ale acestuia, se va asocia cu savoarea cea mai pregnantă din farfurie. Se ţine cont atât de corpolenţa vinului, dar şi de textura ingredientelor din farfurie. Cum am mai spus o mâncare uşoară, fină, merge cu un vin lejer, pe când o mâncare, grea, bogată, va fi însoţită de un vin corpolent.

Vinurile fortificate, cu tărie ridicată, de la 16% alcool, ca şi vinurile dulci, merg la platourile de brânzeturi maturate, vechi, grele, cu fructe uscate şi nucă, precum şi la foie gras sau preparate dulci. Acordul aromelor - dulcele merge cu dulce, săratul cu sărat, deşi pot exista cazuri în care două arome contrare se balansează foarte bine.

Zona şi tradiţiile acesteia au un cuvânt important de spus astfel că nu e de mirare că asocieri care, la prima vedere, ar putea părea bizare, să se dovedească excelente. Sezonul precum şi ocazia de consum vor influenţa de asemenea alegerea.

In functie de preparatele pe care ni le dorim sa le alegem la masa putem alege diferite tipuri de vinuri.

Vinul alb sec, lejer merge cu antreuri din peşte nu foarte gras, cu legume, peşte la vapori, sushi, crustacee fierte, cu sosuri uşoare, pui cu sosuri uşoare, branza de capra sau caşcaval.

Vinul alb sec, corpolent il putem asocia cu peşte la grătar, paella cu pui sau fructe de mare, măruntaie, momiţe, creier, paste cu sosuri cremoase si brânzeturi.

Vinul alb demisec sau demidulce il putem consuma cu pui şi peşte cu legume, preparate asiatice nu foarte iuţi din pui sau peşte, brânzeturi Chevre cu stafide şi smochine uscate, deserturi cu fructe sau dulceaţă din fructe.

Vinul roşu sec lejer il asociem cu carnea roşie, de vită, cu carneaa de porc la grătar, măruntaie, mezeluri uscate, paste cu sosuri uşoare, pizza.

Vinul roşu sec, corpolent cu carnea roşie, de vită,cu carnea de porc sau miel, berbecuţ, vânat - prăjite, la grătar sau la tigaie, cu sosuri, cârnaţi, mezeluri, brânzeturi moi.

Vinul dulce il servim cu deserturi in mare parte, prăjituri şi torturi cu ciocolată, prăjituri cremoase, deserturi cu fructe confiate sau uscate, produse de patiserie, brânzeturi, foie gras. 

Vinul rose cu aperitive fine, carpaccio de somon cu rucola, biftec tartar, risotto cu fructe de mare, peşte,  pui cu legume, curcan, brânzeturi, millefeuille cu fructe, deserturi.

Iar vinurile spumante le servim cu aperitive franţuzeşti, italieneşti, peşte şi scoici, caviar si deserturi.

 

sursa foto : www.winefolly.com