Blog

Istoria Five O’Clock!

Ceaiul a ajuns in Anglia in secolul al XVII-lea, mai precis in anul 1652, fiind consumat cu precadere de catre nobili, datorita preturilor ridicate.
Nu stim exact cand au fost scrise primele pagini din istoria ceaiului in Anglia, insa, un moment important este anul 1662, o data cu casatoria dintre regele Carol al II-lea si principesa portugheza Ecaterina de Bragandza, care era o mare iubitoare a ceaiului si care se pare ca in zestrea pe care a adus-o cu ea se afla si un cufar plin cu ceai.
Principesa a introdus la curte obiceiul de a servi un ceai gustos, ritualul de servire a ceaiului raspandindu-se foarte repede in randurile aristocratiei britanice. Un secol mai tarziu, ceaiul a devenit cea mai populara bautura in Anglia.

O alta ipoteza ar fi ca obiceiul servirii ceaiului la ora 5, five o`clock tea, celebru in Anglia, a fost, conform istoricilor, inventat de Anna a 7-a, ducesa de Bedford. Aceasta isi invita prietenele la ceai, la ora 17:00.
Pentru servirea acestei bauturi erau utilizate accesorii rafinate, din portelan si argint, iar ceaiul era pregatit intr-un mod deosebit, servindu-se cu circa 2-3 lingurite de lapte cald.
“Five o`clock” s-a raspandit si in afara regatului, la oamenii de rand, si ajungand, la un moment dat chiar si in tara noastra.

Pe vremuri fiecare doamna din lumea eleganta a aristocratiei isi stabilea o zi din saptamana, in care, la ora cinci dupa-amiaza primea vizite, si-si trata musafirii cu ceai.

Cultul ceaiului persista si astazi in familiile englezesti, devenind o traditie nationala.

Mai tarziu Thomas Twinning, fondatorul companiei de ceai cu acelasi nume, a deschis in 1706 un local in care se servea si vindea ceai. Localul pe numele sau Golden Lion, se pastreaza si azi in forma sa originala. In timp traditia de a servi ceaiul la ora 5 a devenit comuna tuturor locuitorilor Angliei si nu mai apartine doar aristocratilor.

Acum toata lumea stie ca regina isi incepe ziua cu ziarul Times si o ceasca de ceai.

De regula, britanicii beau ceai negru, intens, indian sau ceylonez, cu lapte sau frisca nebatuta. Chiar daca ceremonia nu este la fel de dezvoltata si la alte popoare, sunt cateva reguli care se respecta cu strictete in prepararea ceaiului . Se incalzeste bine un ceainic de portelan, in care se adauga ceai conform formulei: o lingurita de ceai pentru fiecare cescuta si una in plus pentru ceainic. Apa fierbinte se toarna peste si se infuzeaza 5 minute. In acest timp, in cestile incalzite in prealabil se toarna laptele cald, nu fiert, cam 2-3 linguri, in functie de gustul fiecaruia. Ceaiul se toarna intotdeauna in lapte, constatandu-se de-a lungul timpului ca laptele turnat in ceai strica gustul si aroma acestuia. Aceasta eroare este tratata ca o nesabuire in cultura britanica si nu trebuie facuta la ei in casa. In alta ordine de idei englezii beau ceai foarte des, la micul dejun, in timpul pranzului si la ora 5.

Voi ati incercat ceaiul englezesc? Ce parere aveti despre el?