Blog

Lucruri nestiute despre burgeri!

Daca esti un mare fan al acestui delicios preparat, cu siguranta te va interesa si istoria acestuia. Iata cinci lucruri pe care trebuie sa le stii, atunci cand vine vorba despre vestitii burgeri :
 

Mongolii au fost primii care au mancat hamburgeri. Da da, lui Ginghis Han si calaretilor lui viteji trebuie sa le multumim pentru ca au inventat hamburgerul.

In timp ce trupele sale nomade se pregateau de lupta, acestia isi faceau provizii considerabile de mancare. Pentru a nu ramane fara resurse in urma luptelor, acestia plasau carnea sub sa, pentru a se presa, rezultatul fiind un fel de pateu. Drept urmare, cand opreau pentru a se odihni, acestia o imparteau in bucatele si o frigeau sau afumau. Acest fel de mancare a ajuns apoi in Rusia, unde a devenit cunoscut drept "carne tartare".  

Germanii au adus hamburgerul in SUA. Din Rusia, preparatul si-a facut drum pana in Germania, unde carnea de porc si de miel erau consumate sub forma de pateu. Acestia au adus hamburgerul in SUA prin linia navala Hamburg - Amerika. La bord, pasagerii consumau un fel de carne picanta, prajita in ceapa crocanta si invelita in pesmet.
 Pasagerii care se imbolnaveau din cauza dorului de casa, erau "tratati" cu "friptura in stilulul Hamburger".  

Un American de varsta medie consuma 100 de hamburgeri pe an. Circa trei miliarde din acestia sunt vanduti sub brand-ul McDonald's la care, daca se adauga si celelalte restaurante si fast-food-uri, hamburgerii ajung la 14 miliarde de bucati consumate pe an. 

Legenda burgerului in chifla. Sunt foarte multe variante privind locul unde s-a inventat burgerul in chifla, insa majoritatea istoricilor acorda "brevetul" lui Oscar Weber Bilby, un fermier din Tulsa, Oklahoma.  

Hamburgerii serviti de el, la petrecerea de 4 Iulie din 1891, au avut un real succes, servirea lor la aceasta sarbatoare, devenind o traditie.

Dupa moartea sa, chiflele cu carne au continuat sa fie servite de sotia sa, Fanny. Fiul lor, Leo, a deschis un stand unde vindea hamburgeri gatiti la gratar, la fel ca reteta originala a tatalui.  

Fiecare cultura are hamburger-ul sau. Poate ca SUA este cel mai mare consumator de hamburgeri din lume, insa alte culturi nu vor sa o lase sa isi ia dreptul de "autor".  

De exemplu, in Xi-an, China, Rou Jia Mo este un preparat foarte cunoscut si consumat. Acesta este alcatuit din carne de miel sau vita fripta, asezata in mijlocul unei chifle pufoase, dintr-o faina speciala, deasupra careia se pune un sos delicious si picant. Ei sustin ca aceasta reteta este de mii de ani in China. 

Sursa articol via www.euforia.tv