Blog

Sampanie vs Prosecco!

Nu trebuie sa fii cunoscator in ale vinului ca sa stii ca sampania este un vin spumant care se produce numai in regiunea Champagne din Franta, pe cand prosecco este un vin spumant, frizzante italian. Deosebirile dintre acestea doua nu tin insa doar de geografie.


Sampania este un vin spumant care se produce numai si numai in regiunea cu acelasi nume din Franta, localizata langa orasul Reims, la aproximativ 130 km de Paris. E bine de stiut ca este un produs cu denumire de origine controlata, nu pot sa numesti sampanie un vin spumant produs in alt colt al lumii. 

Prosecco, este un vin spumant facut in regiunea Veneto din Italia, care este localizata langa orasul Treviso, la 24 km de Venetia. 

Soiurile de struguri din care sunt facute sunt Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier in cazul Sampaniei si Prosecco sau Glera in cazul vinului Prosecco.


Metoda de producere a Sampaniei este metoda traditionala, care este mai costisitoare si in cazul Prosecco, metoda Charmat, o metoda mai ieftina, ce foloseste tancurile de inox.

Ultimul punct pe lista noastra este pretul. Ca intodeauna Sampania a ramas o bautura scumpa si exclusivista. Ca sa bei o sampanie cat de cat buna, trebuie sa scoti minimum 200 lei din buzunar, pe cand Prosecco este mult mai acceptabil ca pret, pretul unei sticle bune pleaca de la 40-50 lei.

 sursa via www.winefolly.com