Blog

Stim sa alegem un vin?

Orice masa modesta sau aleasa nu este de conceput fara vinuri adecvate alese in armonie cu preparatele culinare. Un vin recomandat corect mareste calitatile gustative ale diferitelor feluri de mancare, le scoate in evidenta arome care nu sunt aparente si astfel evidentiaza mai bine si calitatea vinului.

Armonia dintre felurile de mancare si vinurile servite creeaza o stare de satisfactie si multumire pentru orice consumator, iar capacitatea de a alege sau propune vinul cel mai bine adaptat situatiei este unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a unui  serviciu din restaurante. Sezonul si ocazia influenteaza alegerea vinului, vara fiind recomandate vinurile albe, usoare si fructoase, iar iarna vinurile rosii si robuste sau albe foarte puternice.

Criteriile de selectie ale unui vin in combinatie cu un preparat sunt vaste si trebuie neaparat luate in calcul atunci cand alegem un vin.

In primul rand dar nu si cel definitiv criteriu este culoarea, care stabileste categoriile de produse asociate unui vin anume, vinurile albe merg cu preparatele din carne alba si vinurile rosii cu preparate din carne rosie, dar nu este o regula.

Insa regula ca vita merge cu vin roşu şi puiul cu vin alb,  nu este totuşi aşa de simplă, cum am spus si mai sus. Evident, gustul personal cântăreşte cel mai mult în gusturile culinare şi, de multe ori, alegerea mai vine cumva şi instinctiv, mai ales în cazul celor mai gurmanzi dintre noi.

Ca idee generală, este important ca cele două să se completeze, fără ca una dintre ele să acapareze savoarea celeilalte, ci din contră, vinul trebuie să scoată în evidenţă savoarea mâncării, si invers, după prima înghiţitură de mâncare, gustul vinului se simte mai bine si este exploatat la maxim.

Densitatea este si ea un criteriu important si se refera la continutul in alcool, concentratia aromelor si a buchetului care se asociaza cu gustul si savoarea preparatelor culinare. Preparatele fine se asociaza cu vinurile fine, usoare, iar preparatele consistente cu vinuri mai puternice, mai robuste.

Cat priveste aromele, de regula se realizeaza un acord intre aromele preparatului culinar si cele ale vinului.

Un alt criteriu sunt asocierile regionale care sunt datorate afinitatilor si obiceiurilor locale, le intalnim atat in diferite tari cat si in diferite regiuni, o mancare traditionala este asociata cu un vin specific si stim ca in functie de zona din care provine se asorteaza cu un tip de mancare specific.

Sursa foto via Pinterest