Blog

Un toast in 10 tari diferite!

Pe vremuri gazda era prima cea care ridica paharul si inchina in cinstea mesenilor iar acesta era nu numai un semn de bucurie si fericire ci si o confirmare ca bautura nu e otravita, mai exista un obicei in acest sens, stapanul avea un angajat care gusta de fiecare data bautura inaintea lui si se asigura ca este buna de baut si nu este otravita.

In zilele noastre obiceiului i s-a pastrat doar latura vesela iar fiecare popor in parte are propriul sau mod de ura noroc si sanatate si a ridica paharul.

 

In Danemarca daca esti vreodata oaspete in  casa unui danez nu ridica niciodata paharul inaintea gazdei sau a unui mesean mai in varsta decat tine. Si niciodata nu bea din pahar pana cand nu auzi gazda ca spune noroc "Skål".

In Franta, localnicii sunt renumiti pentru vinurile pe care le produc, dar nu cinstesc niciodata fericirea. Formula lor atunci cand ridica paharul sus este "Santé”, adica sanatate. Obiceiul spune ca trebuie sa il privesti in ochi pe cel cu care ciocnesti paharul si trebuie sa dai noroc cu toate persoanele prezente fara sa va incrucisati bratele. E un fel de superstitie printre francezi si se spune ca cine nu o respecta va avea ghinion.

In Suedia felul in care toasteaza astazi suedezii seamana inca foarte mult cu obiceiurile vikingilor. Cei care inchina paharul se privesc in ochi chiar si atunci cand beau, ca semn de respect. Pe vremea vikingilor aceasta era siguranta ca nu vei fi atacat in timp ce bei si abia dupa ce ai luat o gura din bautura poti sa spui noroc si sa lasi paharul jos, relaxat.

In Spania cei mai multi vor spune "Salud" atunci cand dau noroc. Insa pentru catalani, toastul este putin mai special pentru ca fara rusine isi ureaza, mai ales intre barbati, sanatate si putere pentru organul genital. Asa ca daca auzi in Barcelona "Salut I força al canut" poti sa rosesti.

In Italia in mod obisnuit, gazda casei tine primul toast la o petrecere, iar invitatii de seama sau mai importanti ii pot urma exemplul pe parcursul mesei. Tot la sanatate se gandesc si italienii atunci cand ciocnesc paharul. O invoca spunand : "Salute" sau "Cin-cin" intre prietenii apropiati, de parca ar reproduce clinchetul paharelor.

In China, gazda tine primul toast spunand "Gan bei" care inseamna ridicati-va, sau "Kai pay", goliti paharul. Dar sa tii un toast in China e ca si cum ai invata o formula de matematica. Sunt reguli clare si stricte ce trebuie respectate. La prima ciocnire a paharelor trebuie sa le atingi si piciorul. Daca mai are loc un toast mai tarziu, inainte sa ciocnesti paharul bate-l usor cu piciorul de masa.

In Ungaria nu gazda are onoarea sa tina primul toast, ci invitatul principal sau oaspetele cel mai important. Daca esti cel care ridica paharul sus, spui "Egészségére!" si iei o gura de bautura inainte sa pui paharul jos. Niciodata nu se toasteaza cu bere, niciodata nu iti umpli paharul singur, e doar obligatia barbatilor de la masa si daca nu mai vrei nimic de baut, lasa-ti paharul pe jumatate plin. E semnul ca nu mai doresti sa fie umplut.

In Taiwan se va toasta, probabil, in cinstea ta daca esti oaspete intr-o casa. Tine paharul cu mana dreapta cand il ridici si sprijina-l cu mana stanga, ca sa respecti regulile locale.

In Polonia gazda e prima care trebuie sa ridice paharul si sa ureze "Na zdrowia" care inseamna in sanatatea ta. Acesta e semnalul ca poate incepe distractia si invitatii pot sa bea. Pregateste-te sa incepi cu tarie pentru ca polonezii sunt mari amatori de votca si trebuie sa bei paharul pana la ultima picatura.

In alta ordine de idei traditia toastului este veche de mii de ani. Se spune ca vikingii obisnuiau sa ciocneasca cu craniile inamicilor rapusi in lupta in semn de respect pentru razboinicii lor si pentru femeia iubita.

In ciuda tuturor acestor obiceiuri se pare ca obieciul de a ridica paharul si de a inchina bautura in cinstea cuiva a fost recunoscut ca toast prima oara in Anglia secolului XVII.

sursa The Daily Meal